Skip to main content

6 +1 benti játékötlet rossz idő esetére

Ha tehetjük, ősszel és télen is kimegyünk a szabadba Rékával és Miluval. Azonban sajnos előfordulnak olyan napok is, amikor szobafogságra vagyunk ítélve az időjárás miatt, vagy akár egy betegségből adódó felépülés végén. A bent töltött órák számának növekedésével előbb-utóbb azonban be szokott köszönteni az a pillanat, amikor a hagyományos játékok, olyanok mint az építőjáték, vagy babakonyha már nem izgalmas. De mivel tudjuk mégis lefoglalni őket a négy fal között? 

Összegyűjtöttem nektek a kedvenc benti elfoglaltságainkat. A legtöbb megvalósításához még csak 20 perc sem kell, viszont garantáltan jól szórakozhat közben akár az egész család is.

1. Hideg-meleg játék

Ezt a játékot még a saját gyerekkoromból hoztam, de gyermekeim nagy kedvence is lett. Először 3 éves kor után kezdtük el ezt a játékot.
De hogyan is játsszuk? Elrejtünk egy tárgyat a lakásban (nálunk a kedvenc elrejtendő tárgyak a LEGO állatok, de igazából bármi lehet, amit a gyermek szeret).
A gyerekek pedig a keresésükre indulnak, melyet szavakkal irányítunk. Ha közel van a tárgyhoz, akkor „langyos”, „melegszik”, „meleg”, „forró”, „tűzforró” szavakkal segítjük őket. Ha messze vannak tőle, akkor pedig a „hideg”, „jéghideg”, „megfagysz” szavak segítik megtalálni a megfelelő irányt.

2. Ugróiskola

Nyáron már meséltem nektek, hogy annyira szeretjük az ugróiskolázást, hogy bárhol képesek vagyunk krétával rajzolni egyet, így az sem volt kérdés, hogy amikor megláttunk egy ugróiskolás szőnyeget, azonnal megvettük a gyerekszobába. Azonban ha nektek nincs is ilyen szőnyegetek, akkor sem kell lemondanotok erről a szintén nem újkeletű játékról: egyszerűen szigetelőszalaggal ragasszátok fel a padlóburkolatra az ugróiskolát, és már indulhat is a móka.
Kisebb lurkókkal csak a pálya teljesítése legyen a cél, míg a nagyobbakkal játszhattok a hagyományos szabályok szerint is.
Kis tárgyat dobva az első mezőre, azt átugorva és a többi mezőbe beugorva játssza végig az első játékos a pályát, majd visszafelé egy lábon felveszi a követ, átugorja a mezőt és már végzett is. Ezután a második mezőt célozza és így folytatódik a játék, egészen addig, amíg nem ront a dobásban vagy az ugrásban.

3. Bunkerépítés

Ez az, amit minden gyermek imád! Tuti van otthon minden hozzá, és már néhány éves kortól kezdődhet a párnák, takarók, székek bevonása, hogy aztán egy kis kuckó szülessen, természetesen a nappali kellős közepére. Ha van sátrunk, akár normál-, akár strandsátor, azt is bevethetjük. A gyerekek garantáltan élvezni fogják a szobai kempingezést is.

4. Bújócska

Ezt biztos nem kell bemutatnom senkinek. Amennyire ismert viszont, olyannyira népszerű is még mindig a gyerekeknél. Ráadásul ugyanúgy bevethető kint a szabadban, mint a hűvös napokon bent a lakásban.
A játék kezdetekor kiválasztunk egy hunyót, aki behunyt szemmel számol, egészen addig, amíg a többiek elbújnak. A cél, hogy olyan búvóhelyet találjanak, ahol minél később találják meg őket. Aztán „aki bújt, aki nem, megyek” felkiáltással a hunyó megkezdi a keresést. Akit először talál meg a hunyó, az lesz a következő körben az, aki a többiek keresésére indul.

5. Célbadobós

Egy nagy kartondoboz szükséges hozzá, és már csak a kreativitásunk szabhat határt annak, hogy milyen célba dobó táblát készítünk. Természetesen arra figyeljünk, hogy a lakás olyan pontjára kerüljön a céltábla, ahol nem kerül veszélybe egy-egy dobásnál valamely értéktárgyunk.

6. Közösen alkotni, sütni-főzni vagy tornázni

A gyerekek nagyon szívesen csatlakoznak be olyan tevékenységekbe, amelyeket mi felnőttek végzünk. Bátran bevonhatjuk őket egy süti elkészítésébe, egy palacsinta megtöltésébe. Az elkészült desszerteket pedig így még nagyobb örömmel fogják elfogyasztani.
Hasonlóan közös időtöltésnek számíthat a színezés (fantasztikus felnőtt színezők is vannak már), de ha éppen egy kis mozgáshoz jött meg a kedvünk, akár tornázhat is együtt a család.

+1 Jó szó játék

Ez az aktuális kedvencem, amit igazából Milu óvónénijétől lestem el, és kezdtünk el családilag is „játszani”. Körbeülünk és elindítok egy simogatást a mellettem ülőnek. A simogatással együtt továbbadok egy jó szót, ami annyit jelent, hogy elmondom például, hogy mit szeretek benne, rajta, miért örülök neki, hogy ő az életem része. Aztán aki kapta a simogatást és a jó szót, továbbadja a mellette ülőnek. Játsszuk ezt mindaddig, amíg körbe nem értünk és mindenki meg nem kapta a napi simogatás és kedves szó adagját.
Azt tapasztaltam, hogy mióta ezt játsszuk a gyerekekkel, azóta érezhetően többször dicsérik egymást és magukat is, és az érzelmeiket is gyakrabban és spontánul fejezik ki.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!