Skip to main content

5 tuti vízisport a nyári melegben

Megállíthatatlanul dübörög a nyár, és már az erdőben nyargalás sem adja meg azt a felfrissülést, amit hűvösebb időben mindig megkapok tőle. A fülledt idő engem is inkább a vízpartra csábít, úgyhogy körülnéztem, milyen vizes sportot választanék a legszívesebben.

Számomra ez a TOP 5-ös lista:

CSOBBANNI

A legkézenfekvőbb és leginkább elérhető vízi sport az úszás. Mióta megtanultam úszni, (Úszás felnőtt fejjel - cikk) már otthonosan mozgok az uszodában, és a természetes vizekben is szépen elevickélek. Nagyon szeretem, mert a fejem búbjától egészen a kislábam ujjáig minden porcikámat megmozgat, és néha olyan izmokat is megérzek egy-egy hossz után, aminek korábban a létezéséről sem tudtam.

ÁLLVA EVEZNI

Régóta kacérkodom már azzal, hogy kipróbálom a SUP-ot. Bár nem egy újkeletű találmány, az utóbbi években nagyon felkapott lett ez a sportág. Képzeljétek el, hogy már 300 évvel ezelőtt a polinéz őslakosok is állva evezhető deszkacsónakokon közlekedtek. Az 1960-as években újabb fénykorát élte, amikor a hawaii szörfoktatók újra felfedezték és kialakították mai formáját. A SUP deszkák nagyobb felületének köszönhetően jóval stabilabbak, mint a windsurf-nél használatos deszkák. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak felpattanunk rá és élvezzük, ahogy ringat a víz. A folyamatos egyensúlyozás miatt minden nagyobb izomcsoportot megmozgat és már az első alkalom után is garantált egy jó kis izomláz.

ÜLVE EVEZNI

Ha igazi közösségi élményre vágytok, akkor ajánlom a figyelmetekbe a vízitúrákat. A Tisza-tavat már többször körbefutottam, és a partról a vizet kémlelve sokszor megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó is lenne kenuból megismerni a Tisza-tó páratlan láp és mocsárvilágát, és megfigyelni a hódvárakat és vízimadár-telepeket. Tudtátok például, hogy a tavon több mint 200 madárfaj él? Egy tapasztalt szakvezető segítségével számtalan élménnyel gazdagodhatunk a túra során.

MEGVADULT VIZEKEN

A vadvízi evezés számomra egy bakancslistás tétel. Hatalmas élmény lehet a gyorsfolyású, kanyargós folyókon száguldozni, miközben próbálunk nem belezuttyanni a hideg vízbe. Ugyan kishazánkban a vízi adottságok miatt nem találunk megfelelő helyet a rafting kipróbálására, a szomszédos országok vadvizei tárt karokkal, azaz hullámokkal, várnak minket. A rafting csapatépítő jellege is nagyon tetszik, hiszen a csónakban egy oldalon ülőknek együtt kell evezniük az előrehaladás érdekében. Hatalmas buli lehet.

DESZKA ŐRÜLET

Hazánkban egyre több helyen találkozhattok kötélpályás vagy kábeles wakeboard pályákkal. Ezt a sportágat a szörfözés ihlette, így a felszerelése a szörfdeszkához vagy snowboardhoz hasonló deszka, papucs vagy kötés, amelyben a sportoló áll, és a kötél, amelybe kapaszkodva siklik a vízen. Az Omszki-tó mellett elautózva mindig csodálattal nézem, ahogy könnyedén siklanak a vízen az emberek, úgyhogy egyszer ígérem, összeszedem minden bátorságom, és én is kipróbálom.

Egy szó mint száz: ha a nyári kánikulában sem mondanátok le a rendszeres mozgásról, akkor kapjatok magatokra fürdőruhát és irány a víz!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!