Skip to main content

5 dolog, amit minden lányos apának tudnia kell

Nem vagyok guru, sőt, alig két éve vagyok lányos apa, mégis vettem a bátorságot, hogy az eddigi tapasztalataim és tudásom alapján összegyűjtsem a legfontosabb tudnivalókat egy lány felneveléséhez.

1. A lányokat is érdekelhetik a fiús dolgok
A fiúk autóznak, a lányok pedig babáznak – létezik az erősen sztereotipikus fáma, ami persze a valóságban nem állja meg a helyét. Sehol sincs kőbe vésve, hogy ki mi iránt érdeklődhet, ennél sokkal fontosabb, hogy ne mi szabjuk meg a gyerek számára, mi való neki és mi nem. Ha szeretné, akkor karatézzon, nézzetek Star Wars filmeket vagy elmélyítheted a tudását a szelepek, dugattyúk és hengerfejek világában. Csinálja azt, amire igénye van, sose rázd őt le azzal, hogy ez nem lányoknak való.

2. A fiúkat is érdekelhetik a lányos dolgok
Amennyiben őt mégis inkább a babák és pónik pezsdítik fel, nem esik le a korona a fejedről, ha te is bekapcsolódsz. A nemi szerepek megdöntése visszafelé is igaz: egy apa is süthet, megtanulhat hajat fonni vagy éppen karkötőket készíteni. A legfontosabb, hogy születésétől fogva minél több időt töltsetek együtt és ismerd a világot, ami fontos neki. Nincs olyan program, amit egy apa ne tudna csinálni a lányával, kifogások léteznek csupán.

3. Milyen egy férfi
Gondoskodó apa és szerető férj – jó-jó, tudom, hogy a valóság ennél azért árnyaltabb, mindenkinek megvannak az erős és gyenge oldalai, néha pedig baromi nehéz minden szerepben tökéletesen teljesíteni.

A lényeg, hogy a legjobbat hozd ki magadból és olyan apa legyél, amilyen férjet szeretnél látni mellette.

Te ugyanis nemcsak az első, hanem az egyetlen igazi férfiminta leszel a számára egész életében. De ne gondold, hogy túl nagy nyomást szeretnék a válladra helyezni…

4. Milyen egy nő
Az apától jövő pozitív ingerek jelentős mértékben javítják egy gyermek pszichológiai fejlődését. Egészséges önbizalom, önértékelés, motiváció és intelligencia – csupa olyan hasznos dolog, amikre bizonyítottan nagy hatással van az apával való viszony. Ha te tanítod meg arra, hogy szeresse magát, vagy hogy egy igazi nő nem csak szép, hanem intelligens is és, hogy hogyan boldoguljon a világban, annak nagyobb hatása lesz, mint ezernyi popdalnak vagy túlárazott órának a pszichológusnál.

5. A Nagy Titok
És íme, végül elárulom: a Nagy Titok az, hogy a Nagy Titok nem létezik. Egyszerűen csak ott kell lenni és kész. Hibázni lehet, sőt fogsz is, de egy gyereknek semmi másra nincs szüksége (akár fiúról, akár lányról van szó), csak arra, hogy az apja elfogadja és úgy szeresse, ahogy van. Ha így teszel, biztosan nem rontod el.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!