Skip to main content

A legjobb belföldi sí- és szánkópályák

Nem is kell olyan messzire utazni ahhoz, hogy átéljük a tél legjobb részét: a téli sportokat! Következő listánkban megmutatjuk azokat a belföldi úti célokat, amiket kezdőként és gyakorlott síelőként, sőt, szánkón ülve is maradéktalanul élvezhetünk.

5. A legsokszínűbb: Eplény
Hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik az eplényi síaréna, összesen 49 hóágyú gondoskodik arról, hogy még a hószegényebb szezonokban is bátran ellátogathassunk ide. A kezdők egy 1000 méteres, kék jelölésű pályán, a haladók és profi síelők pedig a piros és fekete pályákon gyakorolhatnak. Plusz pont, hogy sötétedés után sem kell bekuckózni: a kivilágított pályarész mintegy 4 kilométer hosszú. A sí-, snowboard iskola és síóvoda a szezon alatt folyamatosan várja a tanulni vágyókat – gyerekekkel, első sítúrának nem is választhatunk jobb belföldi úti célt. Az aréna területén szerviz, kölcsönző, napozóterasz és vendéglátóhelyek üzemelnek.

4. A legfestőibb táj: Mátraszentistván
Az ország legmagasabban fekvő hegyi falvai veszik körbe a Felső-Mátrában található, Budapesttől alig 100 kilométer távolságra lévő mátraszentistváni síparkot. Az előnyös elhelyezkedésnek köszönhetően a Tátrára néző lejtők egészen március elejéig látogathatók. A síközpont elsősorban a családi kikapcsolódásnak biztosít terepet, de a profik is megtalálják a nekik való kihívást, hiszen itt található a hegység legmeredekebb pályája is. A lankás részeken sísuli és -ovi üzemel, amihez tanulólift is tartozik. Akik különleges szépségű tájon szeretnének megismerkedni a síeléssel, de nem akarnak külföldre utazni ezért, biztosan remekül fogják érezni magukat Mátraszentistvánon.

3. Közel a természethez: Bánkút
A Bükki Nemzeti Park egész évben népszerű kirándulóhely, de a legtöbben a téli hónapokban látogatnak ide, a bánkúti síklub miatt. A pályarendszer 6 különböző nehézségű lesikló pályából és 2 tanuló pályából áll. Az idei szezonra már megújult a síiskola, és a síkölcsönző is: itt nemcsak síeléshez, snowboardhoz és carving síhez is remek felszerelést kaphatunk. Ha egyetlen hétvégénél több időt szeretnénk itt tölteni, érdemes felfedezni a meseszép túraútvonalakat is. A változó hosszúságú és nehézségű terepeken a másfél órástól egészen a hatórás utakig válogathatunk.

2. Alpesi hangulat: Kékestető
Hazánk legmagasabb csúcsáról, 1014 méteres magasságból indul Magyarország második leghosszabb lesiklópályája a Kékestetőn. Az alpesi tájhoz hasonló környezet enyhe lejtésű lesiklópályája ideális terep kezdőknek is. A sí- és snowboardoktatók egyéni és kiscsoportos oktatással is várnak, így akár baráti társasággal és családdal együtt is elsajátíthatók a síelés alapjai. Nem véletlen, hogy sokan hasonlítják az alpesi síparadicsomokhoz ezt a helyet: a pályák és a hó minősége, a lélegzetelállítóan szép táj, és a hangulat is méltó hozzá. Lesiklás után napozóteraszos körbárban melegedhetünk egy forró tea vagy bor mellett, és persze a klasszikus hütte-finomságokból sem lesz hiány.

1. Csúszás másképp: elő a szánkóval!
Ha a síelés helyett egy kevésbé energiaigényes téli sportot szeretnénk választani, a szánkózással lehetetlen mellé lőni. Gyerekekkel, barátokkal, kollégákkal, sulis csoporttal is élvezetes kikapcsolódás, aminek szerencsére belföldön is hódolhatunk. A fővároshoz legközelebb eső Normafán, megfelelő hóviszonyoknál tökéletes szánkós délutánt tölthetünk el, és a híresen finom rétesekből is belakmározhatunk.

Természetesen a legtöbb magyarországi sípályán találhatunk kifejezetten szánkózáshoz tervezett lejtőket. Mátraszentistvánon komplett hócsúszdapark vár, szánkóbérléssel együtt már párezer forintért. Bánkúton a szánkózás mellett akár a bobozást is kipróbálhatjuk. Szilvásváradon egy sípályától elkülönített, 200 méter hosszú, karbantartott pályán csúszhatunk, de Visegrádon és a Duna túloldalán, Zebegényben is gondolnak a szánkózni vágyókra. Mivel a legtöbb hazai szánkópálya csakis természetes hóval borítva üzemel, indulás előtt nem árt utánanézni a hóviszonyoknak.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!