Skip to main content

3 tipp, hogy jól induljon a családi nyaralás

A családi nyaralás tényleg csak arról szólhat, hogy a lakásunk egy részét átköltöztetjük egy másik helyre azért, hogy ott aztán ugyanúgy rohangálhassunk a gyerekek után, és ráadásul mindezért még fizessünk is?

Tény, hogy a kisgyermekes családi nyaralás más élményeket és lehetőségeket kínál, mint a tinédzser vagy felnőtt gyerekekkel együtt töltött nyaralás, de hiszem, hogy tudatosan rákészülve élvezetessé tehetjük a közös vakáció napjait és feltöltődhetünk.

1. Ráhangolódás – Hányat kell még aludni?

Felnőttnek, gyereknek egyaránt jó dolog várni valami jó dologra, amiről tudjuk, hogy megtörténik. Szóval várjunk a nyaralásra is: számoljuk vissza a napokat, idézzük fel a tavalyi nyaralás emlékeit, gondoljuk végig, hogy mi volt jó az elmúlt évi vakációban és mit lenne jó másképp csinálni. Tervezzük meg a programokat, a napirendünket. Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amit mindenképpen szeretnénk megnézni, átélni, kipróbálni.

Mea tipp: Mivel nálunk a gyerekek még csak 3 és 4 évesek, a visszaszámlálást mi úgy oldottuk meg, hogy a hűtőszekrényre annyi mágnest pakoltunk, ahányat indulásig alszunk. Minden nap leveszünk egyet, így nekik is könnyebb azt megérteni, hogy mennyi idő is van még hátra a nyaralásig.

2. A csomagolás – Mi az, ami semmiképp se maradjon otthon?

Mielőtt nekilátunk a pakolásnak, gondoljuk végig a szálláshelyünk adottságait, valamint azt, hogy az ott töltött napok alatt milyen programokat tervezünk. Mindenképpen nézzük meg azt is, hogy az időjáráselőrejelzés milyen időt jósol az ott tartózkodásunk idejére. Ez alapján készítsünk magunknak egy listát azokról a dolgokról, amelyekre szükségünk lesz. Ezen jelölhetjük azokat is, amiket esetleg még az utazás előtt meg kell vásárolnunk, illetve amit már bekészítettünk a bőröndbe.


Mea tipp: Az én csomagolási listámat, amely két ovis gyermek igényeihez igazodik, ide kattintva érhetitek el.

3. Az utazás – Ott vagyunk már?

Ha az utazás rosszul telik, az az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét.
Ezért érdemes ezt is megtervezni.
Az odaút időzítésénél abból induljunk ki, hogyan valósítható meg legkönnyebben az utazás a gyerekek napirendjét is figyelembe véve.

Mea tipp: Nálunk az vált be, hogy nagyrészt alvásidőben utazunk: ha 1-3 órás távra megyünk, akkor ebéd után indulunk, ha ennél messzebb, akkor pedig éjjel megyünk.

Ha ébren vannak a kocsiban, akkor a sok megálló mellett előkerülnek az egészséges nasik és különböző izgalmas játékok is.

Utazás közben én ezeket ajánlom a gyerekek lefoglalására:
- éneklés, mondókázás;
- beszélgetés, esetleg történetmesélés a helyről, ahova megyünk;
- barkóba, szólánc;
- megfigyelősdi (keressünk most piros autót, lakóautót);
- tippelős játék (megtippeljük a következő eseményeket: pl. a sárga autót néni vagy bácsi vezeti);
- Magyarország autópályáihoz pedig van egy új kedvenc alkalmazásunk: az Útramanó kedves történeteket mesél az autópálya mentén látható helyekről, dolgokról.

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!