Skip to main content

10 tipp, hogy hidratáltan futhass

Világéletemben „aszkéta” futó voltam. Az egyik csapattársam mindig azt mondta: „Évi, te kenyéren és vízen ki tudsz futni a világból!”

Nagyon sokat edzettem hajnalban, egyetlen tejeskávéval a pocakomban. 20 kilométerig sosem vittem magammal sem inni-, sem ennivalót. Működtem így is.

Aztán volt szerencsém meghallgatni a Testnevelési Egyetemen dr. Osváth Péter élettan témájú előadását, ami nagyon elgondolkoztatott. Levezette nekünk a sportoló terhelhetőségét, megfelelő energiabevitellel és anélkül. Volt egy mondat, ami azóta is a fülemben cseng, és gyökeresen megváltoztatott mindent: „Elvégezheted az edzésmunkát étlen-szomjan is, de akkor sosem fogod megtudni, hogy ténylegesen milyen teljesítményre vagy képes!” Azóta fokozottan figyelek az edzés előtti, közbeni és utáni étkezésre, és a hidratáció is főszerepet kapott az életemben.

A nyári hőség hatására komoly terhelést kap a szervezetünk, így a megfelelő mennyiségű folyadék és ásványianyag pótlása elengedhetetlen.
Összegyűjtöttem 10 fontos tippet, hogy a legnagyobb melegben is biztonságosan futhassatok!

Tipp 1: Már indulás előtt kezdd meg a hidratációt!

Én futás előtt egy órával mindig megiszom fél liter ásványianyagokban gazdag vizet.

Tipp 2: Tervezd meg az útvonalat!

Az edzés hosszától függően mindig átgondolom, hogy merre fogok futni, és milyen vízvételi lehetőségeim lesznek.

Tipp 3: A kulacs jó barát

Egy kis kézikulacs vagy futózsák hatalmas szolgálatot tesz a nyári melegben. Futás közben így folyamatosan tudok frissíteni. 5 percenként pár kortynyi vízzel elkerülhető a dehidratáció.

Tipp 4: Sótabletta

A fokozott izzadás során nemcsak folyadékot veszítünk, hanem ásványi anyagokat is. Ha hosszabb futásokra megyek, akkor mindig viszek magammal sótabit, és óránként beveszek egyet. Mivel többfajta ásványianyag van a tablettában, így elkerülhető az izomgörcs is.

Tipp 5: Tedd hidegre a nyarat!

Indulás előtt dobd be a fagyasztóba a feltöltött kulacsodat, így jó ideig kellemesen hideg marad az innivalód!

Tipp 6: Fogyaszd felelősséggel a vizet is!

A dehidratáció mellett a túlivás is gondot okozhat. A szervezet nem képes egyszerre túl nagy mennyiségű folyadékot feldolgozni. Inkább apránként vidd be a folyadékot, mint egyszerre sokat.

Tipp 7: Víz helyett sportital

Az izotóniás készítmények koncentrációja megegyezik a vér ozmotikus koncentrációjával, így gyorsan fel tud szívódni a szervezetben, pótolva az elvesztett folyadékot, szénhidrátot és elektrolitokat.

Tipp 8: Higított gyümölcslé, mint folyékony szénhidrátforrás

Az egyik kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre a természetes cukorpótlásra. Igen, erre is figyelni kell! Fontos, hogy stabilan tudd tartani a vércukorszintedet.

Tipp 9: Regenerálás

Közvetlenül futás után fogyassz regeneráló italt, hogy minél hamarabb visszaálljon a szervezetben az egyensúly! A sportitalokat nem ajánlják gyermekeknek, viszont ezt a frissen facsart gyümölcslé+víz kombót nyugodtan adhatjátok az aprónépnek. Egy pici sót is belecsempészhettek – megoldva ezzel az egész család hidratációját.

Tipp 10: Aranyszabály

Ne várd meg, hogy szomjas legyél, mert az már a dehidratáció jele!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!