Skip to main content

10 fontos tudnivaló a geocaching-ről

A legutóbbi, „Kamasszal az erdőben” írásomban szándékosan hagytam ki a geocaching-et, mert úgy gondolom, hogy ez a téma külön cikket kíván.

Nemrégiben éppen kirándulási célpontot kerestem a hétvégére, amikor szembe jött velem ez a kincskereső mozgalom. Azonnal utánaolvastam és bizton állíthatom, hogy ez egy állati jó program kisgyerekes családoknak.

Itthon már meg is beszéltük, hogy a következő kiruccanásunk témája a ládikák keresése lesz.
Összeszedtem, hogy mi az a 10 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt útnak indulunk, úgyhogy ezt a cikket ajánlom figyelmébe minden kedves geocaching-szűznek! :)

Mi is az a geocaching és mi a cache?
Az Egyesült Államokból származó geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat feltölti a geocaching.hu oldalra, majd más játékosok letöltik azokat GPS készülékükre, és megkeresik a rejtekhelyet.

1. Mi az a geoláda?
Geoládának hívják azt a doboz, amit elrejtenek. Általában egy konyhai tároló doboz, ami jól zárható. A tapasztalt rejtegetők szerint a „négyfülű típus” a legpraktikusabb, mert abban nem tud semmi belefolyni és száraz marad a tartalma.
Fontos, hogy tiszta doboz legyen, mert különben az állatok kiszagolják!
Tilos romlandó, szerves anyagokat beletenni (például: cukorka, csoki, keksz stb.)!
Nem szabad nehéz köveket a dobozra tenni, mert idővel biztos be fog törni a teteje!

2. Mi az a log?
A „log” azt a bejegyzést jelenti, melyet megtaláláskor írnak a ládában található füzetbe (logbook), illetve a megtalálás bejelentésekor a ládához tartozó internetes felületre.
A honlapon történő bejelentéshez a ládában talált jelszó kell. A lognak több típusa is van, aminek a részletes leírását itt találhatjátok:
https://www.geocaching.hu/documents.geo?htmldoc=ladakereses

3. Mire kell figyelni a jelszó beírásakor?
Szinte semmire. Multi ládáknál fontos, hogy az egyes részleteket a rejtő által megkívánt sorrendben írd be, illetve arra is figyelj, hogy kér-e más műveletet (számok összeadása, római számok, stb.)!

4. Mi az a pótjelszó?
Egyes geoládáknál az elrejtő pótjelszót helyez ki a hagyományos rejtekhely közelébe. Ez a jelszó megegyezik a ládában található jelszóval.

5. Mit tegyél, ha nem találod meg a ládát?
Először is jelentsd be a honlapon, hogy nem találtad meg. Ha leírod, mi volt a gond, az segít a következő keresőnek is. Érdemes a helyszínen pár fotót is készíteni.

6. Milyen cache típusok vannak?
Hagyományos: a játék alapötletének a cache-e, azaz egy jól záródó doboz, benne ajándékkal. Hagyományosnak számít minden olyan láda, mely tartalmaz logbook-ot, azaz van benne olyan notesz, papírcsík, vagy bármilyen eszköz, melyen rögzíteni lehet a megtalálás tényét.
Multi: 2 vagy több részből álló rejtés, melynél a megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszó megszerzéséhez valamennyi pont megtalálása szükséges.
Virtuális: valódi geoláda nélküli cache, a jelszó általában a helyszínen fellelhető felirat vagy egyéb jellegzetesség.
Esemény: valamilyen eseményhez kötött cache, például a 4000. magyar geoláda. Az eseményládák telepítését az Elnökség engedélyezi. Évente egyszer előforduló, a többség számára elérhető, előkészített, színvonalas rendezvények kaphatnak eseményládát.
Záróláda: Ez a hagyományos ládák egy speciális fajtája. A záróláda megtalálását csak akkor lehet jelszóval bejelenteni, ha a záróláda oldalán megadott, záróládához valahogy tematikusan kötődő, "előzmény" ládákat már mind megtaláltad. Ilyen ládát 2016 júniusa óta lehet elrejteni.

7. Mi az a mozgóláda?
A hagyományos ládák egy speciális fajtája. Megtaláláskor illendő, vagy ha a láda gazdája azt írja elő, akkor kötelező továbbvinni, és a láda tematikája szerinti új helyszínre elrejteni. Sava-borsát az adja, hogy ha késlekedsz az indulással, nem biztos, hogy a ládát még a helyén éred, lehet, hogy egy nálad gyorsabb „kesser” már elvitte. Logolni csak közvetlenül a megtalálás után lehet, hisz minden mozgatás során változik a jelszó. Az ilyen ládát többször is meg lehet találni; minden alkalommal jár a pont. A Google térképen kérdőjel, a többi térképen egy apró smile jelzi. :)

8. Ajándék a dobozban
A ládikákba rejtett ajándék legyen ötletes, poénos, és nem drága. Olyan ajándékot vigyetek magatokkal, aminek Ti is örülnétek. Ne tegyél a dobozba élelmiszert, édességet, gyerekekre veszélyes tárgyakat! Az állatoknak kitűnő szaglása van, még a dobozban is megtalálják az ételt. Megromolhat, elolvadhat, a pár napig magára hagyott savanyú cukor pedig mindent ragacsossá tesz. Ezen a következő megtaláló fog bosszankodni.
A csereajándék értéke legyen azonos azzal, amit kivettetek. Így az utánatok következő család gyerkőcei sem fognak csalódni!
Ha nem hoztál semmit, ne is vigyél el semmit! - alapszabály

9. Ki csatlakozhat a játékhoz?
Bárki, aki elfogadja a Geocaching Szabályzatot és regisztrálja magát a geocaching.hu-n.
A geocaching egy természetbarát, szabadidős tevékenység, amely előcsalogatja a bennünk rejtőző kincskeresőt. Akár kereső vagy, akár elrejtő, ugyanolyan izgalmas mindkét oldalon állni. Igazi családi kikapcsolódás, ahol a kütyüzős fiatalság végre nem a virtuális világban kalandozik, hanem a természetben alkalmazza az okostelefont.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a kincskeresés 21. századi verziója, akkor ajánlom figyelmetekbe a https://www.geocaching.hu-t. Nem mai a honlap, de minden fontos információt megtaláltok rajta.

Nálunk már gyűlnek a kis ajándékok és a gyerekek is felfedező üzemmódba kapcsoltak. Remélem ti is kedvet kaptatok hozzá!

Jó keresgélést és rejtegetést kívánok nektek! ;)

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!