Skip to main content

10+1 tipp, ha belevágnál a terepfutásba

Már jó ideje koptattam a rekortánt a Margit-szigeten, amikor először éreztem vágyat arra, hogy megnézzem magamnak a Hármashatár-hegyet. A kellemetlen csak az a történetben, hogy három kilométerre lakom a Fenyőgyöngyétől.

Szépen felöltöttem a futóhacukámat és laza eleganciával nekiugrottam a Szépvölgyi úti emelkedőnek.

Hát…bevallom…volt baj! Még a nem létező bajszomról is folyt a verejték, mire felértem. Álltam ott, az erdő szélén és azt sem tudtam, hogy milyen rendezvényen vagyok. Láttam én a turista jelzéseket, meg a tekergő ösvényeket, de félni kezdtem, mert az egy dolog, hogy befutok az erdőbe, de ugye, valahogyan ki is kellene találni onnan. Lelki szemeim előtt megelevenedett, ahogyan számkivetettként bolyongok a rengetegben és végelgyengülésben a vaddisznók martalékává válok.

Így azon a napon, szépen, behúzott farokkal haza avászkodtam.

De, nem hagyott nyugodni a dolog, kerestem, kutattam a neten, mindenféle útvonaltervek után, amikor beleakadtam egy közösségi futásba. Kedd esténként indult útnak egy csapat terepfutó, hogy egy 10 kilis karikát tegyenek a hegyen. Gondoltam, egy életem egy halálom, kipróbálom a dolgot.

Gyerekek! Hatalmas élmény volt. Egy új világ nyílt meg akkor a számomra, és ahogy a mellékelt ábra mutatja rendesen be is szippantott, elvarázsolt, egy életre.

Mindenkit arra bíztatok, próbálja ki a terepfutást!

A tapasztalataim alapján, igyekeztem csokorba szedni azokat a tippeket, tanácsokat, amelyek segítségére lehetnek a kezdő terepfutóknak.

• Első alkalommal, érdemes többedmagaddal nekivágni az erdő ösvényeinek
• Mindig legyen nálad feltöltött és bekapcsolt mobiltelefon
• Itt a tavasz és színpompás aljnövényzet mellett számolni kell a kullancsokkal is. Előzd meg a bajt és gondoskodj a kullancsriasztóról
• Amennyiben hosszabb futást tervezel, mindig vigyél magaddal egy kis palack vizet.
• Tervezd meg előre az útvonaladat, térképezd fel a környezetedben lévő főbb turistaútvonalakat
• A terepfutó cipők széles skálán mozognak, pont úgy, mint a hagyományos aszfaltos cipők. Ha még csak ízlelgeted a terepfutást, akkor először nyugodtan használd a már meglévő futócipődet, elég csak később beruházni egy terepes cipőre, ha már rendszeressé válik az életedben a terepfutás
• Az erdei talaj tartogathat meglepetéseket, ezért nézz a lábad elé, mert egy-egy nagyobb kő, vagy a földből kiálló gyökér hamar térdre kényszeríthet
• Légy türelmes! Lehet, hogy először nem lesz kellemes felkapaszkodni egy-egy emelkedőn, de ne csüggedj! Ahogy egyre jobban nő az állóképességed és erősödik az izomzatod, annál könnyebben veszed majd az akadályokat. A sikerélmény garantált!
• Az erdei állatok nem bántanak! Ők jobban félnek, mint mi! Egy vaddisznó elég durván tud kinézni életnagyságban, de ha meghallja a lépteidet, akkor egy pillanat alatt pucol el a másik irányba. A lényeg, hogy ne zárjuk el az útját és legyen merre elszaladnia. Ha kicsinyeivel közlekedő mama-malac kerül az utadba, akkor hátraarc és nyugodt léptekkel indulj el a másik irányba. (Ez nekem eddig csak fejhangon visítva sikerült, instantgazella mozgással) :D
• Köszönj hangosan, ha futás közben valakivel találkozol. Kívánj jó utat a szembejövőknek!
• Ha kutyával futsz, akkor mindig legyen pórázon a blöki. Ez az erdei állatok miatt is nagyon fontos, mert a szabadon kószáló kutyus simán a nyakadra hozhat egy dühös vadmalacot.

Ha kedvet kaptál, de nincs helyismereted, akkor nyugodtan fordulj hozzám tanácsért, vagy csatlakozz a kezdő terepfutóknak szervezett közösségi futásra, a Macikávéra, ami az MKB#20percegészség program támogatását élvezi. <3

… és a legfontosabb!

Az erdőben csak vendégek vagyunk, úgyhogy a legnagyobb tisztelettel és odafigyeléssel viseltessünk vendéglátónk iránt. Óvjuk és vigyázzuk a természet értékeit!

#csatlakozz!

...a programhoz!

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb cikkeinket, nézhesd meg mentoraink videóit. Ezekben szuper 20 perces tippeket adunk, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapjaid részévé válhat.

...a Facebook-csoporthoz!

Oszd meg a tapasztalataid, beszélgess szakértő mentorainkkal, legyél része egy pörgős, egymást támogató közösségnek!

...az Instagram oldalunkhoz!

Nemcsak nézni jó: az inspiráló tartalom mellett olyan gyakorlati ötletek várnak, amiket te is beilleszthetsz a hétköznapokba!