Skip to main content

Egészséges fánkok? Léteznek!

A fánk alighanem a legnyomósabb ok arra, hogy ne csak kisgyerekként várjuk a farsangi időszakot, de mint a legtöbb hagyományos sütemény, sajnos nem éppen kímélő vagy egészséges. Most 3 elronthatatlan recepttel mutatjuk meg, hogyan fér bele az egészségtudatos táplálkozásba – és 20 perc előkészületbe – a legnépszerűbb farsangi finomság!

1. Világbajnok túrófánk
Minden idők egyik legegyszerűbb fánkfajtáját egyetlen ponton ronthatjuk csak el: ha nem készítünk belőle eleget. Azért is szeretjük, mert nem kell bajlódni a kelesztéssel, felesleges aggódni a tökéletes forma miatt, és még a gyerekek is segíthetnek az elkészítésében. Az egészséges változat íze megtévesztésig hasonlít a hedonista verzióhoz – nagymamákon tesztelve –, a cukorkóma és a nehéz gyomor érzés viszont elmarad.

Hozzávalók:
250 gramm zsírszegény túró
2 db M-es tojás
3 púpos ek. zabliszt
30 gramm zabpehely
2 kk. szódabikarbóna
vanília (esszencia / vaníliás cukor)
1 púpos ek. nyírfacukor
4-5 ek. kókuszolaj / kókuszzsír




Elkészítés:

A kókuszolaj kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy tálban (akár robotgéppel), amíg ragacsos állagú tésztát kapunk. Vizes kézzel diónagyságú labdákat, korongokat formálunk a masszából, felhevített kókuszolajba (olvasztott kókuszzsírba) ültetjük őket, majd addig forgatjuk, míg mindenhol aranybarnára sül. Érdemes figyelni rá, hogy ne pakoljuk túl az edényt fánkokkal, mert túlságosan lehűthetik az olajat, és a fánkok nem sülnek át jól. Amikor a gombóckák megsültek, papírtörlőre szedjük őket, és próbáljuk megvárni, hogy langyosra hűljenek. Fahéjas nyírfacukorba forgatva, cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú lekvárba tunkolva fogyasztjuk.

Tipp: ha unod a lekvárt, a túrófánkokat citromhéjjal, vaníliával és mézzel ízesített tejfölbe vagy joghurtba is márthatod!

2. Csokis fánk a sütőből, gluténmentesen
Nemcsak azoknak ajánlott kipróbálni ezt a receptet, akik gluténmentes étrendet követnek, hanem mindenkinek, aki könnyű, puha, csupacsokis fánkokat majszolna zsírban tocsogó szénhidrátbomba helyett. Az összetevők között sok minden helyettesíthető, a kókusztejet lecserélhetjük bármilyen más növényi tejre, de azt figyelembe kell venni, hogy ezzel lemondunk a csokis-kókuszos ízélményről – viszont lehet lehet csokis-mandulás, vagy csokis-kesudíiós az ízvilág :).

Hozzávalók:
fél bögre rizsliszt
5 ek. lenmagliszt
5 ek. kakaópor
1 tk. sütőpor
¼ tk. szódabikarbóna
1/3 bögre kókuszcukor (vagy nyírfacukor)
3 ek. kókuszolaj
1 egész tojás
½ bögre kókusztej (vagy rizstej)









Elkészítés:

Helyezd a hozzávalókat egy tálba és keverd össze őket, de mielőtt ezt megtennéd, győződj meg róla, hogy a nedves összetevők szobahőmérsékletűek legyenek. Fontos, hogy ne keverd túl a tésztát, bánj vele óvatosan, mert minél erőteljesebben és hosszabb ideig dolgozod, annál kevésbé lesz puha és légies a fánk. Ha a keveréssel megvagy, adagold a tésztát szilikonos fánk sütőformába, és már mehetnek is a 175 fokos sütőbe 12-15 percre. A langyosra hűlt fánkok könnyen kicsusszannak a formákból, ezután jön az ízesítést. Ha ránk hallgatsz, olvasztott étcsokiba mártod az egyik oldalukat, és kókuszreszelékkel is megszórod őket!

Tipp: elkerülheted a csomósodást és könnyebb lesz a tészta, ha a liszteket, sütőport, kakaóport, szódabikarbónát szitálva adod a nedves hozzávalókhoz.

3. Képviselőfánk, aminek a nagyi is elkéri a receptjét
A képviselőfánk (és profiterol!) alapjául szolgáló égetett tészta elkészítése sokak szerint haladó, már-már cukrász szintű tapasztalatot követel, de nem úgy, ahogyan mi ismerjük. Persze ez a verzió sosem lesz gigantikus méretű, és a krém sem fog napokig betonbiztosan állni benne, de úgyis gyorsan el fog fogyni. Kérdezzük csak meg a nagyit, és ő is megerősíti: ha van desszert, aminek jól áll a házias jelleg, az a képviselőfánk. Íme a recept az eredetinél sokkal kímélőbb, könnyebb változathoz.

Hozzávalók (a tésztához):
1 dl víz
5 dkg kókuszzsír (kókuszolaj hűtőben dermesztve)
1 tk. nyírfacukor
1 tk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg zabliszt
4 db M-es tojás
1/3 bögre kókuszcukor (vagy nyírfacukor)
3 ek. kókuszolaj
½ bögre kókusztej (vagy rizstej)



Hozzávalók (a krémhez):
4 dl növényi tej
1 csomag vaníliás főzőpuding
3 ek. nyírfacukor

Elkészítés:
A vizet és a kókuszzsírt (vagy olajat) egy lábasba tesszük és összeforraljuk. Ezután kell hozzáadni a zablisztet, sót, cukrot, és addig kevergetni alacsony hőmérsékleten, amíg a massza elválik az edény falától, tömörebb gombóc formát ölt – ez 2-3 perc alatt megtörténik. Ha valamiért nem sikerül elérni a kívánt állagot, semmi pánik, inkább kezdd újra, pontosan kimért mennyiséggel, türelmesen kavargatva. Ha az állag jó, vedd le a tűzhelyről a tésztát, és készítsd mellé a tojásokat. Folyamatos, gyors kavarás mellett (ezen a ponton nagyon jól jön a kézi mixer), egyesével üsd a masszába a tojásokat, és csak akkor add hozzá a következő tojást, amikor már egynemű a tészta. Ha mind a 4 tojás belekerült, és az állaga sűrű, nem folyós, elégedetten veheted elő a sütőpapírral kibélelt tepsit, és azzal a lendülettel melegítsd is elő a sütőt 180 fokra. Helyezz púpozott teáskanálnyi halmokat a tepsibe, viszonylag távol egymástól, ezután a kezed segítségével spricceld le egy kis vízzel a fánkokat (ez fog segíteni abban, hogy egy kis gőzt kapva könnyebben megnőjenek), majd dobd be a forró sütőbe 13 percre. Ha letelt az idő, vedd le a sütő hőmérsékletét 160 fokra, és hagyd bent a fánkokat még további 13 percig. Alapszabály: csak ablakon át szabad figyelni a fánkokat, ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta! Amíg sülnek, készíts sűrű krémet a pudingból a zacskón található leírás szerint a növényi tejből, és hagyd teljesen kihűlni. A megsült fánkokat vágd ketté, az alsó részt töltsd meg annyi vaníliás krémmel, amennyi csak belefér, majd helyezd rá a kalapot. Végül szitálj a fánkokra porrá őrölt nyírfacukrot, és kezdődhet is a falatozás!

Tipp: ugyanez a tészta az alapja a profiterolnak is, a különbség csak a tésztahalmok méretében van.

Csatlakozz!

A programhoz

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb 20 perces tippjeinket, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapok részévé válik.

A Facebook-csoporthoz

Legyél része egy tevékeny, egymást tanácsokkal támogató közösségnek!

Az Instagram-kihívásokhoz

A kihívások megerősítenek. Kövesd Instagram-oldalunkat, és nemcsak exkluzív tartalmakról értesülsz majd, de különleges Instagram-kihívásokról is!