Skip to main content

A tökéletes bevásárlólista

Nem vagy egyedül, ha napi szinten fejfájást okoz, hogy tartalmas legyen a reggeli, egészséges és könnyű, de leginkább finom a vacsora, és mindig legyen friss gyümölcs, zöldség és egészséges nassolnivaló otthon. Változatos és izgalmas – de nem pazarló! – konyhát vinni néha erőn felüli kihívásnak tűnhet, és persze az sem utolsó szempont, hogy ne kerüljön egy vagyonba a családi étkeztetés. A varázspálcánk a bevásárlólista, a bűvésztrükk pedig a tervezés lesz. Mindössze 20 percet szánjunk rá hetente, és gyakorlatilag új életet tudunk kezdeni.

A valóban jó és hasznos bevásárlólista alapja a menütervezés. A menütervezés alapja pedig a saját munkabírásunk, kapacitásunk, időháztartásunk és ízlésünk, valamint a családunk preferenciáinak minél pontosabb ismerete.

Kis tervezéssel és időráfordítással nehéz, kellemetlen percek tucatjait spórolhatjuk meg, emellett rengeteg időt, stresszt, kárba veszett alapanyagot is.

Minél többször tudunk heti 20 percet szánni rá, minél többször jegyezzük fel, hol számoltunk el valamit, és minél pontosabban tudjuk a hétköznapok igényeihez, ritmusához igazítani a listánkat, annál több terhet vesz le a vállunkról.

Az alábbi kérdéseket tegyük fel magunknak első körben:

1. Pontosan mennyi időt tudunk szánni heti és napi szinten vásárlásra, mennyit főzésre (az ételek előkészítésére stb.)? Mi az, amit heti szinten egyszer szeretnénk megvenni, mi az, amiért naponta is szívesen elmegyünk? (Ha megosztjuk a bevásárlást más családtagokkal, muszáj lesz mindezt közösen átbeszélni, beosztani.)
2. Hol szoktunk vásárolni, melyik üzletbe, piacra, kereskedésbe mikor tudunk menni? Hogyan tudjuk észszerűsíteni ezeket a köröket, mi lehet ebből elhagyható, hová tudnánk ritkábban vagy gyakrabban is menni?
3. Pontosan mi van otthon? Készítsünk leltárt, hogy mi van a kamrában, a fagyasztóban, a hűtőben, a polcok mélyén.
4. Melyik napokon tudunk és szeretnénk főzni, a további napokra hogyan tudunk előkészülni, illetve vannak-e napok, amikor valamelyikünk nem otthon eszik?

Érdemes táblázatot vezetni (ez, ha rutinná érik, alig vesz el időt) – még azoknak is, akik irtóznak az előre kőbe vésett dolgoktól. Ha jobban esik, mindig hagyhatunk helyet a spontán döntéseknek, de improvizálni is csak úgy lehet, ha van mihez nyúlnunk.

Ha kész vagy a lista vázlatával, egyeztess azokkal, akikkel együtt élsz, illetve ki is teheted mindenki által látható helyre.

Utálsz cipekedni, megrémít az előre kiszámolt-megtervezett ételmennyiség? Az online rendelések és házhozszállítások nem véletlenül egyre népszerűbbek: megbízhatóak, pontosak, a kiszállított áru pedig friss és sokáig szavatos.

Ha az első hetek után kezd körvonalazódni a rendszer, használhatsz színkódokat is, csoportosíthatod az alapanyagokat, az üzleteket stb. (Szezononként jelentősebb változásokkal számolhatunk – de egy újabb ok, amiért nagyon hasznos a bevásárlólista!)

Végül: tudatosítsd, hogy a lista csak mankó, nem szentírás. Úgyis folyton változni és alakulni fog, de így is nagy segítség, hogy nem napi szinten kell valami új, kreatív ötlettel előállni, kapkodni az üzletekben, sopánkodni a konyhában, elég csak rápillantani a tökéletes, személyre szabott listádra. Ami mindig felturbózható izgalmas, ínycsiklandó pluszokkal, mint amilyen ez a zöldre hangolt saksuka is.

Hozzávalók:
1 ek extra szűz olívaolaj
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
1/4 tk frissen őrölt bors
1 tk egész római kömény
1/2 zöld chili (pl. thai)
1 kg spenót vagy mángold (a spenót lehet fagyasztott, de leveles!)
4-6 tojás
A díszítéshez: petrezselyem, menta, metélőhagyma
A tálaláshoz: lecsepegtetett joghurt, lepénykenyér vagy pita

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőt a tűzhelyen felhevítünk, beletesszük a római köményt és addig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Hozzáadjuk az olívaolajat, a karikára vágott póréhagymát (zöld és fehér részeit is) és a szeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és 4-5 perc alatt puhára pirítjuk – az a jó, ha a póréhagyma kicsit karamellizálódik, szélein lepirul, de fontos, hogy ne égjen meg!

Rádobdjuk a szeletelt chilit, majd a megmosott és lecsepegtetett spenótot is. Összeforgatjuk és addig pirítjuk-pároljuk kevergetve, amíg a spenót összeesik. Ekkor kis mélyedéseket alakítunk ki a spenótban, mindegyikbe óvatosan beleütünk egy tojást és közepesen erős láng felett addig sütjük, amíg a tojások fehérje megszilárdul, a sárgájuk viszont folyós marad. Ez kb. 6 perc, közben érdemes lefedni az edényt. Amikor elkészült, lepénykenyérrel, azonnal tálaljuk.

Csatlakozz!

A programhoz

20 perc. Ennyi elég arra, hogy megőrizd az egészségedet, ráadásul a testi-lelki harmóniához vezető úton mi is a segítségedre leszünk! Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd legfrissebb 20 perces tippjeinket, amelyekkel a fittség és a jókedv észrevétlenül a mindennapok részévé válik.

A Facebook-csoporthoz

Legyél része egy tevékeny, egymást tanácsokkal támogató közösségnek!

Az Instagram-kihívásokhoz

A kihívások megerősítenek. Kövesd Instagram-oldalunkat, és nemcsak exkluzív tartalmakról értesülsz majd, de különleges Instagram-kihívásokról is!